A község egyházi bemutatása

A község Nógrád megye északi részén a magyar-szlovák határt képező Ipoly folyó bal oldalán fekszik, Balassagyarmat és Szécsény között. A község nevének említésével 1327-ben találkozunk legkorábban. 1461-ben Stras, 1787-ben Trázs (Őrhely), 1906-tól Őrhalom néven szerepel. Lakosainak száma 2009-ben 1172 fő többségében római katolikus vallású.

Katolikus temploma 1937-ben épült a régi templom helyére. A főoltár 1919-ben készült fából, az oltárkép festője ismeretlen, témája Szent István felajánlja az országot Máriának. Templomunk védőszentje Szent István, búcsúja augusztus 20-án van. Itt található apostoli királyunk csontereklyéje is. Említésre méltó a templom két mellékoltára, Piéta és a Szent Család. A régi templomból megmaradt és ma is látható a 6 fából készült szobor, valamint a terrakotta dombormű keresztút, és márvány szenteltvíz tartó, valamint a későbbiekben beszerzett Róza Misztica és Szent István szobor. Egykor Őrhalomban Kalot – kalász, Szent Ferenc harmadrendje is volt, jelenleg Rózsafüzér társulatunk van. Templomunkban egyházművészeti kiállítás is megtekinthető.
A templom mellett Jézus Szíve kápolna épült a 2000. évben. A temetőben, amely közvetlenül a templom mellett helyezkedik el, néhány értékes homokkő kereszt található.

Községünk keleti szélénél Szent István szobra köszönti a településen áthaladókat, amely 2000-ben a Millennium évében épült, nyugati szélénél pedig a Mária Kápolna került elhelyezésre 2006. évben, amelyet a Mária majorban 1907. augusztus 8-án építtetett Gróf Mailáth Géza.

A falut átszelő 22. sz. főút mellett található a Szent István kápolna, melyet 1888-ban épített Kanyó Mihály helyi lakos a szentkúti gyóntató udvar kápolnájának mintájára az egykori „Csórés” szántóföld területén. A Szent István kápolna tetőzete fazsindely, melyet teljes egészében 2005. évben újított fel az önkormányzat és az egyházközség.

Őrhalom határában található a „Rokkant pusztai kápolna”. Az 1920-as években épült fogadalmi kápolna 1992.09.13-án lett felújítva.

A település ófalujában Hősök keresztje (1920) és Szentháromság szobor található (1908), melyek 2007-2008. évben felújításra kerültek.

Őrhalomban a régi hagyományokra épült a „Gyöngyösbokréta” hagyományőrző kör, aki megyeszerte képviseli elődeink értékeit főkötős népviseletével.
A palóc nép vendégszeretetében még senki nem csalódott, aki az Ipoly kanyargós völgyében, Őrhalomban járt.