Őrhalom bemutatása

Őrhalom község az ország és Nógrád megye északi részén, a magyar-szlovák határt képező Ipoly folyó bal partján fekszik. Budapesttől északkeletre 88-, Balassagyarmattól keletre 8-, Szécsénytől nyugatra 10 kilométerre található (Térkép).
A község nevének első említésével az 1327. május 21-én Visegrádon kelt oklevélben találkozhatunk. A falu neve eredetileg Trázs, azaz őr(hely) volt. A községi iratokban és anyakönyvekben 1906. április 1-től a község Őrhalom néven szerepel.
Őrhalom igazi városkörnyéki község, az 1170 lakosú település maga is egy kisebb vonzáskörzeti központ a környező falvak számára.

Közlekedési helyzete kedvező. A 22. sz. főközlekedési út kelet-nyugati irányban szeli át a falut. Mivel két város között félúton fekszik, ezért átmenő közúti forgalma élénk, a fővárossal is számos buszjárat köti össze. A község szélén halad a Balassagyarmat-Ipolytarnóc vasútvonal, melynek révén a személy- és teherszállítási feltételek is igen kedvezőek. Ide kattintva bővebb információ olvasható a megállóhelyről. Településünk központjától 1 kilométer távolságra található a legközelebbi határátlépési pont, Ipolyvarbó (SK) községnél. Az Ipoly folyó felett egy fahíd biztosítja az átkelést Szlovákiába.

Vízrajzi jellemzője a települést félkörben övező Ipoly-árterület nagy kiterjedése, hatalmas rétekkel, természetes vízinövény- és állatvilággal. Élővilága változatos, az ártér vízivilága mellett az erdők és a mezők növényei, állatai is természetes környezetben élnek.
Természeti erőforrása a jó termőtalaj, a mikroklímájú folyóvölgyi homokban a burgonyatermesztés kiváló, melyről a település igen híres.

Őrhalomban mindenféle közintézmény megtalálható. Az általános iskolában öt falu gyermekeit oktatják, a falu sportlétesítményeiben élénk a sportélet. Az óvoda mellett idősek klubja, az orvosi rendelőben gyógyszertár is működik. A művelődési ház programjai és a könyvtár is számos érdeklődőt vonz a település fiataljai közül.

A település képe kertvárosias. A község főutcája hosszú, egyenes, a mellékutcák a főutcára merőlegesen helyezkednek el. Az egész környezet rendezett és gondozott, az utóbbi években megnövekedett a zöldterületek nagysága, mely még szebbé és esztétikusabbá teszi a település egészét. Őrhalomban a hagyományos falusi életforma régen felbomlott, a palóc hagyományok kevés emléke őrződött meg, maradványai most élednek újjá. A 2001. évben megalakult Őrhalmi Hagyományőrző Kör legfontosabb feladatának tekinti a palóc néphagyományok felelevenítését és ápolását.

Településünkön több egyesület is működik, melyek segítik a település fejlődését, előrehaladását és vonzzák a kirándulni vágyókat, hiszen az utóbbi években egyre több szálláshely kialakítása vált szükségessé a turizmus fejlődése szempontjából.
A lakosság összetétele kedvező, nem öregedett el a helyi népesség, kicsi az elvándorlás és egyre több a településen letelepedni vágyó fiatalok száma.

A helyiek életmódját ma is az intenzív munkavégzés és a polgári igényrendszer szabja meg a földön és a ház körül. A katolikus hitélet formái ma is élőek, működőképesek. Településünk lakossága szinte 100 %-ban római katolikus vallású. Az 1757-ben épült római katolikus templom újjáépítésére 1937-ben került sor. A településen található Szent István kápolna műemlék jellegű épület, melynek felszentelése 1888. augusztus 20-án volt. Azóta minden év augusztus 20-án – a falubúcsú napján – a Szent István napi körmenet a kápolnához is elmegy. A kápolnát 2005. évben újította fel az önkormányzat és az egyházközség.

2000. évben az önkormányzat millenniumi emlékparkot alakított ki a településen, melyben államalapító Szent István királyunk szobra került felavatásra. 2006. október 8-án szentelték fel a település főutcájára áthelyezett Mária kápolnát, mely eredetileg a Mária majorban épült meg 1907-ben.

Rendezvények

A palóc hagyományok maradványait a 2001-ben alakult Hagyományőrző Kör tagjai elevenítik fel mindennapjainkban. A Kör keretén belül működik az Utánpótlás tánccsoport, a Citerazenekar és a Népdalkör is, akik nagyon sok hazai és külföldi településen öregbítik a község hírnevét. Helyi rendezvényeik az augusztusi Aratóbál, valamint a szeptemberi Folklórnap, ahol megismerkedhetünk a helyi népszokásokkal, gyönyörködhetünk a színes viseletben.
A Falunap a település legnagyobb volumenű rendezvénye, amely sportversenyekkel veszi kezdetét. A falunap keretében lehetőség nyílik még horgászásra, lovaglásra, hintózásra, főzésre, autóversenyzésre. Az érdeklődők megtekinthetik a tűzoltók, rendőrök és kommandósok bemutatóját is. A településünkön működő intézmények, egyesületek és civil szervezetek összhangban és egyetértésben szolgálják a település sport és kulturális életét. Lehetőség van lovaglásra, horgászásra. Évente egy alkalommal június hónapban kerül megrendezésre a Nemzetközi Ifjúsági Találkozó, ahol három település – Jablonka (Lengyelország), Ipolyvarbó (Szlovákia), Őrhalom (Magyarország) – fiataljai találkozhatnak egymással, különböző sport- és kulturális programokon vehetnek részt egy hosszú hétvégén.
Településünkön egész évben két vendégház fogadja az ide látogató turistákat.

Rendezvények dátum szerint:

Május: Sport- és falunap
Június: Nemzetközi Ifjúsági Találkozó
Június utolsó szombatja: Ipoly-völgyi Lovasnapok Nógrádgárdonyban
Augusztus: Aratóbál
Augusztus 20.: Szent István napi körmenet – vendégség
Szeptember: Folklórnap
Október 8.: Magyarok Nagyasszonya – búcsú a Mária kápolnához
December: Karácsonyi műsor a templomban