Őrhalom község - Hírek

 Lakossági Tájékoztató

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ

Tisztelt Őrhalmiak!
Kedves Szülők! Kedves Idősek!

 

Közel két éves előkészítő munkánk eredményeként megkezdődött az óvoda épületének és környékének rekonstrukciója.

Az egykori faluközpontban tanítói lakásként szolgáló, majd a TSZ óvodának helyet adó épület fölött eljárt az idő. A 2000-es évek elején tervek készültek az épület fejlesztésére, azonban a pályázatok nem jártak sikerrel.

A mai kor elvárásaihoz képest korszerűtlen épületen a 2010-es csapadékos év maradandó nyomokat hagyott. Az egyik falon akkora repedés keletkezett, melyen átsütött a nap, a falak és a padlók a mai napig nem tudtak kiszáradni, penészes, dohos szagot árasztanak. Jellemző példa, hogy hónapokig az óvónő csak úgy tudta megkezdeni a nagyteremben a foglalkozást, ha előtte egy bátor kisfiúval összeszedette a bejövő békákat.

A kisgyerekek egészséges környezetben történő nevelése, a falu ?hosszú távon is nagy jelentőségű-közintézményének korszerű működése érdekében minden eszközt megragadtunk. Mint ismeretes, az örökölt tetemes hitelállomány kamatainak nyögése mellett nincs lehetőségünk drága pályázatírók alkalmazására, de a projektek önrészének vállalására sem. Ezért az átlagos helyzetben lévő településektől nehezebb dolgunk volt, amikor az Új Széchenyi Terv keretén belül, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával jelentős forrást szereztünk.

A megvalósításra kerülő projekt részeként megújul az óvoda épülete: kívülről új, korszerű műanyag nyílászárókat és 5cm vastag hőszigetelő rendszert kap esztétikus nemes vakolattal. Az alap és a falak kiszárítását az épületen körbeépített vízelvezető rendszer és a hozzá kapcsolódó térburkolat fogja garantálni. A belső termekben a homokba rakott, tönkre ment parketta helyett vízszigetelő aljzatot építünk, a falakat pedig kijavítjuk, újra festjük. Az udvart egy erős, új kerítéssel körbekerítjük. Az épület mögött és a kerítés mellett vízelvezető árkok létesülnek, a jelenlegi poros utak pedig szilárd aszfaltburkolatot kapnak.

Sajnos a támogatott projektet nem tudtuk kiterjeszteni a konyha felújítására, de a kopott, elfeketedett padlófelületet és a repedezett, felpúposodó csempéket már tovább nem nézhetjük, ezért az intézménynek ezt a részét is rendbe fogjuk most tenni. Mindez viszont azzal jár, hogy a konyha működése leáll, előre láthatólag szeptember végéig. Ezúton kérem minden érintett, óvodás, iskolás, idős napközi tag vagy vendég étkező megértését és türelmét. Bízom abban, hogy hamarosan a korábbiaknál jobb körülmények között vehetik igénybe a szolgáltatást.

Tisztelt Őrhalmiak!

Az óvoda épület és környékének felújítási, építési munkálatai szervesen illeszkednek abba a koncepcióba, melynek keretén belül szeretnénk rehabilitálni Őrhalom régi faluközpontját, aminek az érdekében már számos lépést tettünk a környéken. Kérem, hogy ezt a fontos feladatot érezzék sajátjuknak és segítsék a munkánkat. Ezért számítok megértésükre és türelmükre az építkezéssel járó esetleges zavaró hatások miatt. Továbbá nagyon kérem, hogyha bármiféle rendellenességet vagy gyanúsat tapasztalnak az építési területen, azt azonnal jelezzék. A munkálatokról készült képes beszámolókat figyelemmel kísérhetik honlapunkon, a www.orhalom.hu/hirek.php oldalon.

Őrhalom megújul!

 2012. szeptember 3. 


Farkas Egon
polgármester

 Szerző: Polgármester, 2012.09.03, dátum: 2012-09-03

Vissza