Rendezvények

A nyáron megrendezésre kerülő Aratóbál, melyen a néptánccsoport színvonalas műsorral szórakoztatja a vendégeket, ahol minden egyes alkalommal egy-egy eseményt elevenít fel a falusi élet mindennapjaiból, mint pl. aratás, lakodalmas stb.

Az október elején tartott Mihály napi vásárt a helyi Napközi Otthonos Óvoda szervezi, a hagyományőrzők támogatásával. A Kör a rendezvényen belül kiállítást szervez a régi, őrhalmi berendezési tárgyakból, használati eszközökből és népviseletekből.

Az őrhalmi Gyöngyösbokréta Hagyományőrző Kör 2005-ben pályázati segítséggel, és önkormányzati támogatással tudta megszervezni az első folklórnapját, amely addig, anyagi okok miatt sajnos nem állt módjukban. A 2005. évi Hagyományőrző Vasárnap olyan eredményesen és jól sikerült, hogy azóta is, évente megszervezik ezt a látványos és szórakoztató programot.
Programuk fő céljai, hogy a Kör koordinálásával és a zsűri segítségével megismertethessék a rendezvény látogatóit a környező települések legtehetségesebb és legrátermettebb népdalénekeseivel. Továbbá, a rendezvény másik fő célja, hogy Őrhalomban láthatóak legyenek a környező települések, határon innen és túli hagyományőrző fiataljai.
A meghívott fellépők 50 %-át 6 és 25 év közötti gyerekek és fiatalok alkotják.
A vendégek másik felét olyan tapasztalt, a palócság hagyományait jól ismerő csoportok alkotják, akiktől minden fiatal sokat tanulhat saját környezete népi kultúrájáról.

A 2008. évi Folklórnap szervezéséből a helyi általános iskola pedagógusai is kivették részüket. A délelőtt folyamán négyféle kézműves technikát próbálhattak ki a gyerekek (agyagozás, szövés-fonás, papírhajtogatás, gyöngyfűzés) a pedagógusok segítségével. Az így készült alkotásokat kiállították az iskola épületében, hogy azokat a nap folyamán a kedves látogatók is megtekinthessék. A „Kézműves”verseny legszebb darabjait díjazták, és mindenki munkáját jutalmazták. Az iskola diákjai, valamint a hagyományőrzők által már összegyűjtött régi, használati tárgyakból, eszközökből, népviseleti darabokból készített Hagyományőrző kiállítást is a tantestület tagjai rendezték be.

A helyi hagyományőrzők úgy gondolják, hogy a mai, modern világunkban - még itt a Palócföld szívében is - szükség van az ilyen jellegű rendezvényekre, amikor a hagyományoknak szentelhetjük időnket. Ha csak néhány kiskorú, kamasz gyerek leli örömét a kézműves foglalkozások nyújtotta lehetőségekben, ha csak néhány fiatal kap kedvet a néptánc rejtelmeinek megismeréséhez, akkor már megéri egy ilyen program megszervezésével fáradozni.

FA