Népviselet

A Felföld legnagyobb néprajzi egysége a palócság, melynek egyes csoportjai többek között éppen a népviselete alapján lehet megkülönböztetni. Őrhalom, a szomszédos Hugyag, valamint az Ipoly folyó szlovák oldalán található testvér településünk Ipolyvarbó, azonos viseletcsoporthoz tartozott, ami azt jelenti, hogy a három faluban azonos anyagú és szabású ruhában jártak, népviseletük közel azonos volt.

Néhány évtizeddel ezelőtt az őrhalmi viseletet az egyik legszebb palóc népviseletként tartották nyilván országszerte. Ezt bizonyítja például az is, hogy a falu híres menyecskéjéről, Sipeki Bözsiről mintázta meg Horváth Endre grafikusművész, pénzjegytervező az egykori magyar tízpengőst. ⇒ Bővebben Sipeki Bözsiről

Az őrhalmi női népviselet legjellemzőbb darabja a lábszárközépig, de sokszor bokáig érő brokátselyemből, bársonyból készült szoknya. A hosszú szoknyához azzal azonos anyagú blúzt vettek fel, majd később az ingváll vászonból készült, melynek kézelőjét hímzéssel díszítették. Az ingre gyöngyös, rézcsipkés mellényt, pruszlikot vettek fel. A szoknyák elé felkötötték az otthon szőtt kötényt, az ún. szakácskát, melybe nevüket is belehímezték.

Népviseletünk két legszebb darabja a gyöngyökkel hátul két széles szalaggal díszített „fékető”, illetve a nagyrojtú, fül mellett csomózott, selyemből készült menyecske kendő.

Úgy tartották, hogy az esküvő napján megkapott féketőt csak az nap, illetve csak az első gyermek születéséig hordhatta a fiatalasszony. Ma már csak egy asszony van a faluban, aki ezt a „kikötést” végzi, Járja Mihályné Ili néni, aki már több alkalommal is segített felkészíteni a hagyományőrzőket egy-egy népviseletes versenyre. Ipolyvarbón találkozhatunk az egyetlen gyöngyös fékető készítővel, Pálfi Erzsébettel (Bertók Bözske nénivel), aki palóc babákat is szokott megrendelésre készíteni.

Menyecskefej „kikötése” Őrhalomban

A lányok ünnepi viseletének kiegészítő eleme a fehér harisnya és a fekete csatos cipő volt. A lányok gyöngyöt hordtak a nyakukban, régen úgy mondták Őrhalomban, hogy minél több soros gyöngy díszítette egy lány nyakát, az annál tehetősebb volt. A férfiak viselete sokkal egyszerűbb, melynek alapja a fekete posztóból készült nadrág és a vászoning, valamint a fekete, keményszárú csizma.

FA