Menyecskefej „kikötése” Őrhalomban

Először 3 részre kell osztani a hajat. Egy-egy nagyobb tincset kell hagyni két oldalt, az arc mellett, a többiből kontyot készítünk. Ha valakinek nincs elég haja, akkor ronggyal lehet a kontyon nagyobbítani, hiszen ehhez kerül rögzítésre majd a kendő, illetve a főkötő.
A kész kontyot az ún. kontyvas szorítja le.

Ezt követően kell kialakítani a „huncutkákat”, az arc két oldalán hagyott tincsekből.

  • A hajból a halántékra 2 vagy 3 ívet formáznak. (Ezek száma a fejfedőtől függ: nagykendő esetén 2, gyöngyös „fékető” esetén 3 ív.)
  • A forma megtartásához régen szappant, ma már hajzselét is használnak.
  • A huncutkák elkészültével a hajtincs végét betekerik vászoncsíkba, majd a kontyhoz rögzítik, nehogy kicsússzon a kendő alól.
  • Fontos, hogy a huncutkák ne csak megtartsák alakjukat, hanem tapadjanak is a fejre.

A huncutkák után kell felhelyezni a „bolond féketőt”, ami egy kis kendőcske, amely könnyű anyagból készült, hátul csipke szegéllyel. Ennek elejéhez kell kötni az ún. homlokkötőt, amely egy keskeny szalagra varrt gyöngysort jelent. Ez a díszes gyöngysor kilátszik a nagykendő alól. Az egészet a kontyhoz kötözik, hogy stabilan álljon. A bolond főkötő elejét a homlokhoz kell rögzíteni szappannal, mert az nem hagyja hátracsúszni a kendőt.

Ezt követi a „propeller” rögzítése. Ennek a keménypapírból készült segédeszköznek az a feladata, hogy szépen széttartsa a nagykendőt. A propeller két szárnya tartja meg a kendő ún. füleit.

A rojtos selyemkendőt félbehajtjuk és ráhelyezzük a fejre. Fejtetőn meg kell csavarni, itt-ott megtűzni, hogy elérje végleges formáját. A sarkait megtekerjük, és rögzítjük, így alakulnak ki a fülek. A homloknál a bolond főkötőhöz kell tűzni. Íme, elkészült az őrhalmi rojtos selyemkendő kikötése.

A nagykendő

  • Őrhalomban az asszonyok fül mellett csomózott, nagy rojtú, brokátselyemből készült nagykendőt viseltek.
  • Ami megkülönbözteti más viseletek kendőitől, hogy kétszer akkora és nincs előre megkötve. Tehát minden egyes alkalommal, ünnepek, mise előtt elmentek a nők ahhoz az asszonyhoz, aki ki tudta kötni a kendőt. Nem sok ilyen ügyes kezű asszony volt a faluban, ezért sokszor hajnalban el kellett indulni hozzá, hogy mindenki sorra kerüljön.
  • Eredetileg az asszonyok maguk horgolták rá a rojtokat a kendő három oldalára.

A gyöngyös fékető

  • Őrhalomban az új asszonyok művirágos, selyemszalagos, gyöngyökkel és csipkékkel gazdagon díszített újmenyecske főkötőt viseltek.
  • A huncutkák elkészítéséig megegyezik a nagykendő és a gyöngyös fékető felhelyezésének folyamata, majd innen kettéágazik.
  • Ha az előző műveletsor elkészült, akkor jöhet a gyöngyös „fékető”, melyet egy hatalmas kontytűvel rögzítenek a kontyba.

 

A fej kikötésének mozzanatati képekben:

   

FA