Falusi turizmus

Nógrád megyében

A megye egészére elmondható, hogy igazán változatos kínálatot nyújt a hobbi- és zöldturizmus szerelmeseinek, és a vadászatot kedvelőknek sem okoz csalódást. Az erdős terület aránya ebben itt a legmagasabb - az országos jelentőségű védett természetű területek 18.529 hektárt, Nógrád megye területének 7,3 %-át teszik ki - illetve az állatvilág is gazdag és változatos.
Nógrád megye fő turisztikai vonzerejét a megkapó természeti környezeten kívül a palóc néphagyományok és a számos műemlék és kulturális emlék is jelenti. A megyében jelenleg több mint 350 olyan épületet tartanak nyilván, amely műemléki védettség alatt áll. Ezek között kastélyok és várak, templomok és kolostorok, tűztorony, börtön, bánya, harangtornyok, polgári és népi épületek, szobrok és feszületek egyaránt megtalálhatóak. Külön megemlítendő a hollókői ófalu, ami az UNESCO Kulturális Világörökség listáján is szerepel, és kiemelkedő szerepet tölt be a palóc néphagyományok, szokások szinte teljes körű ápolásában.

Őrhalomban

Településünkön több egyesület is működik, melyek segítik a település fejlődését, előrehaladását és vonzzák a kirándulni vágyókat. Az utóbbi években egyre több szálláshely kialakítása vált szükségessé a turizmus fejlődése szempontjából. Jelenleg ebből három található itt, a legtöbbhez tartozik kerti bútor, hintaágy, homokozó és bográcsozóhely valamint előzetes megbeszélés szerint reggeli és félpanzió is igényelhető.
A Falunapon, a vallásos ünnepeken és a júniusi Aratóbálon ismerkedhetünk meg a helyi szokásokkal és gyönyörködhetünk a színes népviseletben. Az Ipoly-völgyi Lovas Diák- Sportegyesület révén Őrhalom az aktív turizmus egyik közkedvelt színtere: lovaglás, kerékpározás, gyalogtúrák, horgászat, kajakozás, távol-keleti harcművészetek, küzdősportok széles választéka várja a látogatót.


Forrás:
Bóta Andrea - "Augusztus 20-i búcsú Őrhalomban" c. szakdolgozata

Ajánlott linkek:
Hollókő Községi Önkormányzat honlapja
Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület
Balassagyarmat Város Honlapja
Palóc Múzeum Balassagyarmaton
Szécsény Város Honlapja